Fasadmålning som ger skydd hela vägen

Vill du skydda ditt hus? Se till att din fasad mår bra och har skydd mot väder och vind. Genom att måla om putsade fasader, men främst träfasader med jämna mellanrum, har du en bra försäkring mot fukt- och mögelangrepp på huset. Det allra enklaste för att få en ny vacker utsida är att välja ett byggföretag som har skickliga målare anställda. JPR Entreprenad hjälper både privatpersoner, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar med fasadmålning och fasadrenovering.

Hur målas fasaden om bäst?

Av proffs om du frågar oss. Ta ett gott råd av våra erfarna målare – se till att du grundmålningen och underlag blir korrekt utfört. Det är den bästa vägen till en yta som kan skydda träet under lång tid och genom alla årstider. Med målare som under många år har arbetat med fasadmålning på trä- såväl som putsunderlag och som både har sett och arbetat med alla möjliga fall av husfasader som är behov av renovering. Det ger dig specialistkunskap som kommer ditt hus tillgodo, och som gör att fasaden inte bara blir fin att se på, utan också ger ett riktigt bra skydd. Precis som en rätt utförd fasadmålning ska göra. Här kan du se några kunders hus som blivit ommålade av oss.

Vid fasadmålning finns det några grundregler som vi aldrig tummar på,
och som du heller aldrig bör bortse från:
  • Lägg tid på grundarbetet. Att få bort gammal färg och laga brister i fasaden gör att ommålningen håller längre.
  • Måla om med samma färg som tidigare. Annars riskerar du att den nya färgen exempelvis spricker och släpper in fukt eller helt enkelt flagar bara kort tid efter målningen är klar.
  • Tänk långsiktigt och måla med produkter som håller över tid. Välj kvalitet. Det kommer att löna sig i längden.

Vad kostar fasadmålning?

Det är en omöjlig fråga att svara på utan att ha sett fasadens skick och storlek. När det gäller fasadmålning, så är det ett gott råd att göra en ordentlig undersökning av fasadens kondition innan målning. Det kan handla om att fuktskador är på väg att uppstå, att det finns sprickor i putsen eller att brädor behöver bytas ut. Att bara måla över i det läget är det sämsta du kan göra för husets mående i längden.

För oss är det viktigt att kunna leverera kvalitet, vilket innebär att vi alltid gör en okulär besiktning vid offerfrågan. För våra målare är det avgörande att kunna se vilken färg som har använts, eller ta ett prov för analys om det är oklart. Detta och hur slitaget ser ut på fasaden är faktorer som påverkar vad som behöver göras och i förlängningen också priset. Vi målar fasader i Stockholms- och Gävleregionen, men börja med att kontakta oss för en kostnadsfri offert. Tänk också på att du som privatperson kan använda ROT-avdraget för att göraskatteavdrag på arbetskostnaden. Det påverkar också i slutändan vad du får betala för en snyggare och mer välmående fasad.

Behövs bygglov vid ommålning av fasaden?

Ligger ditt hus eller radhus inom detaljplanen i din kommun, så krävs det nästan alltid bygglov när det handlar om fasadändringar. Fasadmålning räknas som ändring av byggnadens färg och det i sin tur kräver bygglov. Är det dags för fasadmålning, så bör du alltså börja med att undersöka om bygglovsansökan behövs. Bor du utanför detaljplanen så krävs sällan bygglov, men kontakta alltid din kommun för att få korrekt information. Vi hjälper gärna till med underlag, och bygglovsansökan är en fråga som vi alltid stämmer av i samband med uppstart av projekt.

Goda råd inför fasadmålning

När du planerar för fasadmålning är färgprodukter och färgval två viktiga beslut du måste fatta. Båda kräver eftertanke. Vi hjälper gärna till med all kunskap och erfarenhet som våra målare samlat på sig genom åren.

Färgsättning av en fasad:

  • Ta hänsyn till omgivningen och tänk på att solljus, träd, buskage och andra element i naturen kan påverka hur färgen uppfattas.
  • Färgstyrkan ökar ju större yta som ska målas. Var försiktigt så att du inte får en för stark färg. Provmåla gärna på en eller flera lösa brädor för att se färgen när den är torkad, innan du bestämmer dig.
  • Kontrollera om det finns restriktioner för färgval hos din kommun. I vissa bostadsområden eller stadsområden kan detaljplanen ha begränsningar. 
  • Tänk att du ska ha fasadfärgen ska sitta cirka tio till femton år innan den är dags för ommålning. Se till att välja en kulör du inte tröttnar på.

Färgprodukter:

Det finns en rad olika typer av färger du kan använda vid fasadmålning. Byter du fasad helt kan du välja din egen strategi, men ska du måla över befintlig färg ska det alltid målas med samma produkt. Vi hjälper dig med färganalys om det behövs.

Slamfärg:
Slamfärg är en färg som kan användas till målning av träfasader. Nämns ofta som Falurödfärg. Slamfärgen har fördelar genom att den låter träet andas och är en lättarbetad färg. Det är en färg som är lätt att måla med och som håller bra över tid. Vid ommålning med slamfärg är det viktigt att det görs när färgen har börjat släppa och släpper lätt. Då blir slutresultatet bäst.

Akrylatfärg:
Akrylatfärg är lättstruken, torkar snabbt och står emot regn, blåst och snö bra. Det är dock en färg som kräver grundmålning för ett bra skydd mot fukt och röta. Det är också en färg som inte kräver så mycket underhåll och torkar snabbt.

Alkydoljefärg:
Färgen har alkydolja som huvudbindemedel. Alkyd framställs av vegetabiliska oljor, alkohol och flervärdig syra. Det finns alltid vattenburen alkydoljefärg, men varianter med lacknafta kan förekomma. Fråga oss gärna om råd om vilken produkt som du ska välja. Alkydoljefärg är en också en bra färg på foder, knutar och vindskivor, så väl som på träfasaden. Den är starkt vattenavvisande och har ofta en fint djup i färgen.  

Lasyrfärg:
Det här är en färg som har låg pigmenthalt och inte täcker särskilt väl, men det är också färgen styrka. Lasyrfärgen blir genomskinlig och lyfter fram trästrukturen. Vill du ha mer pigment är det bättre att välja täcklasyr som gör att träytan täcks bättre men lyfter också träets struktur.

Linoljefärg
Här är linolja bindemedlet i färgen och linfröolja är också huvudingrediensen, men ofta är även zinkoxid och titandioxid delar i innehållsförteckningen. Det är en färg som torkar långsamt och glansen mattas ner över tid. Linoljefärg kan målas på tidigare oljefärgsmålat eller oljat trä. Måla alltid i tunna lager och låt färgen torka mellan gångerna - även om det tar tid.